najlepsza mozzarella

Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a całkowicie z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie oryginalnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, lecz równocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami lub też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest bardzo reprezentatywne dla mozzarelli to także jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest ciągle świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

przepis na prawdziwą włoską pizzę   

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w zasadzie ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w związku z tym wziąć nowatorski, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie dużo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella możemy powiedzieć jedno – w rzeczy samej warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.