Prawdziwa włoska kuchnia, inaczej co miłują jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu popularnych na całym globie. Dziś skosztować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co uwielbiają jeść prawdziwi Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyimaginować sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Kochają ją też sami Włosi.

Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smacznego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co ściśle mówiąc kochają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnorodnego typu sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być porządnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest niesłychanie ubogacona. Poświęcić wolno jej faktycznie długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.