Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany typ restauracji. Kochamy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące i nie jest kosztowne. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci kosztują równie pyszne dania obiadowe – tortellini, polentę i włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: czy miejsce stosuje włoskie składniki, czy w menu są też mniej popularne dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża wielość smaków oraz potrawy z różnych części Włoch. W dobrej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Wykwintne wina włoskie
Żadna knajpka włoska, która pretenduje do tytułu bycia klasycznym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować trunków. Kolacja we włoskim klimacie koniecznie powinien obejmować też aperitiff. Odrobina czerwonego wina to we Włoszech norma. zobaczcie jaka fajna restauracja Najbardziej znane wina z Włoch to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie bivongi oraz cagliari z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, musi posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez wahania warto poszukać restauracji, która umie przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film